De Schoppenboer

Herman Nijholt

Nederlandstalig

Paperback

1998

ISBN 978-1-38-972376-6

 

153x229 mm

227 pagina’s inclusief illustraties in zwart-wit

Roman

UITVERKOCHT

 

Procedure bestellingen:

  • Eerst bestelling inclusief verzendadres per mail
  • Daarna geld overmaken
  • Daarna wordt de bestelling opgestuurd

 

FRAGMENT

Hoog en onbereikbaar trok een vlucht ganzen naar het westen, terwijl hij ginds op de Galemaleane een tankwagen van de Zuivelaar in het oog kreeg. Gedachteloos zag hij het glimmende gevaarte dansend naderbij komen over de smalle asfaltweg. Bij het bordje Lexum denderde het monster de klinkers op en met veel kabaal, stank en geklots kwam hij voor zijn neus tot stilstand. Een beetje beduusd stak Lourens een hand op, maar de chauffeur keek niet. Zijn aandacht werd door iets anders in beslag genomen.

Uit dezelfde richting naderde - vanwege het zware geronk van de tankwagen schijnbaar geruisloos - de lichtgroene Passat van Jan Spar, zoals gewoonlijk veel te hard. Lourens voelde zijn hart vijf, zes, zeven, achtmaal overslaan. Toen gebeurden er een aantal dingen kort op elkaar. Een zwaar portier viel dicht, de tankwagen zette zich met veel geraas in beweging en de Passat kwam met een doffe klap tot stilstand tegen de achterkant van het gevaarte. Toen het geraas van de zware dieselmotor eindelijk wegtrok was nog juist een zacht gerinkel te horen. Ergens in het veld klonk een menselijke gil, of iets dat daarop leek.

‘Sjezus!’, siste Mark, maar Lourens sloeg geen acht op hem. Uit de blauwe uitlaatgassen en het rinkelende glas tekende zich aan de overkant van de straat de gedaante van een man af. Een miezerige gestalte was het, met in één hand een weekendtas. Lourens wist heel zeker dat hij deze man nog nooit eerder had gezien. Zijn gezicht deed hem denken aan dat van een rat. Gemeen en zonder menselijke uitdrukking. Tussen de kleine kraaloogjes stond een grote spitse neus. Zijn haar leek van een cavia geleend en zijn jas van een jachtopziener uit het Oostblok. Toch was het vooral de mond die Lourens zich jaren later nog herinnerde. Het was een brede beweeglijke mond, maar zonder enige emotie.

 

Bekijk ook...

De Schoppenboer

Heruitgave van mijn roman uit 1998. Het verhaal speelt zich af in Lexum, een buurtschap in het Friese merengebied, terwijl zich een reeks onbegrijpelijke gebeurtenissen voltrekt vanaf het moment dat een vreemdeling arriveert. Lourens Becker noemt het De Schoppenboer, een naam die hij (ik dus, als schrijver) heb ontleend aan Lily, Rosemary & the Jack of Hearts van Bob Dylan.

Mijn 3 boeken uit 2018, bovenop Sido bij de Paraguayos

Sido bij de Paraguayos

Dit boek bevat een verslag van de avonturen van Sido Nijholt op het WK padel in Asuncion Paraguay. Het is in episodes als losse verhalen eerder gepubliceerd op www.klapwiekproducties.nl .

Nabij Hulshorst

Door een samenloop kwam het gedicht Hulshorst van Gerrit Achterberg mij voor de voeten. Toen ik het opnam bleek het zwaarder dan gedacht. Het leek steeds meer op een kristallen bol, dus besloot ik op zoek te gaan naar de gebruiksaanwijzing. Ik ben geen taalkundige, dus schreef ik: Nabij Hulshorst, een persoonlijke benadering van het gedicht Hulshorst van Gerrit Achterberg