Transparant schaakspel

Toen ik bij Gunnar Daan een maquette moest maken van perspex, ontstond het idee om van dit materiaal een gestileerd schaakspel met schaaktafel te maken. Niet dat ik op dat moment zoveel schaakte.

Op de RSG in Sneek werd ik een verwoed schaker, eerst in de kantine, later in Rinke’s Koffiebar. Op mijn 16e werd ik lid van de Jouster schaakclub en speelde in de seizoen competitie in het eerste tiental. Maar toen ik het huis uit ging, nleef het erbij. Geen van mijn vrienden schaakte. Toen ik rond 1980 in Leeuwarden kwam wonen, meldde ik mij meteen aan bij de roemruchte schaakclub  Philidor, die speelden in een bovenzaal van de Harmonie. Maar toen bleek dat ze op dezelfde avond speelden als de serie ‘Brideshead Revisited’ door de KRO werd uitgezonden, zegde ik meteen mijn lidmaatschap weer op. Nooit is er een mooiere serie op tv geweest. Daarna speelde ik af en toe op mijn schaakcomputer, een plastic geval met lampjes, dat ik rond diezelfde tijd had aangeschafd. Maar een mooie schaaktafel is een sier voor het oog.

De uitdaging was, dat ik de vorm van de stukken uit staaf moest kunnen maken, terwijl ze toch herkenbaar moesten blijven. Een grotere uitdaging was, dat het materiaal transparant was, de velden alternerend zwart en transparant waren, maar de stukken toch als zwart en wit herkenbaar moesten zijn. De stukken zaagde ik op de cirkelzaag van mijn vader, een angstaanjagend karwei – bij de perspex maquette had ik beina een vinger afgezaagd – waarna ik de vlakken polijstte met koperpoets. De kleur van de stukken maakte ik door witte en zwarte plakfolie onder de stukken aan te brengen.

Het resultaat zag er mooi uit, maar was niet erg praktisch. Ik denk dat ik er een keer of 5 mee heb gespeeld. Pas toen ik bezig ging met mijn fotoproject Meneer Houtman, zag ik opeens een mogelijke toepassing. De tafel vond ik op zolder, de stukken kwamen na lang zoeken tevoorschijn uit de commode op de kinderkamer.

Bekijk ook...

Koos van der Sloot bij het graf van Lucebert

Tovertaal

De Laatste Laan had ik te voet willen gaan, zoals het hoort, maar aan de Kerkedijk te Bergen was geen parkeergelegenheid. Al snel waren wij het zoeken naar het graf van de kunstenaar Lucebert beu en besloot ik via mijn telefoon Google Afbeeldingen te raadplegen.

De Koffiehûs Blues

Toen ik in de krant zag, dat Het Friesch Koffiehuis in Leeuwarden wordt gesloopt, ging ik even koppie onder in een branding van weemoed. In het bijschrift las ik dat het leegstaande pand ‘een rotte kies’ was, die voor 2018 Culturele Hoofdstad getrokken moest worden. Nou, ik kan u verzekeren, in de ogen van het establishment was Het Friesch Koffiehuis in de jaren tachtig een bek vol rotte kiezen. Juist daarom kwam ik er zo graag.

Jan Prakje on the road

Jan Prakje

Terwijl ik in alle vroegte mijn schoenen, die ik gisteren onder een tafeltje had geschoven, weer aantrok en een veter brak, kwam er – bliep – net een Whatsapp-bericht binnen. Het was mijn vriend de psycholoog, die om 6.46 schreef: Op mijn WC lees ik ‘Onze Lieve Vrouwe van de Schemering’ een bundel essays van Willem Jan Otten. Ik denk tijdens het lezen vaak aan jou. Ben zo vrij en uitspraak van WJO te parafraseren: “Dankzij het verhaal wordt mijn leven reëel.”