De zwartwit denker

Informatie

Datum: 27 februari 2023
Locatie: Hal
Attributen: Krukje van Frans, Perspex schaaktafel met dito stukken, Thonetstoel uit brandgat vd Werf, Perspex schaakklok voor Heit

Overigens

In onze moderne samenleving staat het zwart-wit denken in een kwaad daglicht, maar de schaker doet niet anders. Hij speelt dan ook om winst of verlies en eindigt vaak in remise. Wie daarin tever doorschiet, zoals de ultieme zwart-wit denker Bobby Fisher, plaatst zichzelf buiten de werkelijkheid en de samenleving.

Tegenover zwart-wit denken staat genuanceerd denken: van de ene kant zus, van de andere kant zo, een palet van in elkaar overvloeiende pasteltinten. Dat leidt tot gerede twijfels en nuance. In deze zwart-witte omgeving steekt de natuurlijke teint van meneer Houtman prettig af.

Dit transparante schaakspel en de magische klok zonder wijzers maakte ik veertig jaar geleden. Het idee was in beide gevallen origineel en de functionaliteit liet daardoor natuurlijk te wensen over. Maar als ik ze niet had gemaakt, was ik daar nooit achter gekomen.

Voor deze foto moest meneer Houtman als ‘de denker’ van Rodin poseren, maar dat lukte niet. En toen ik zelf in die wereldberoemde houding plaatsnam, met de rechter elleboog en linker pols op mijn linkerknie, kon ik alleen nog maar denken aan de pijn in mijn rug.

Bekijk ook...

Het woord

Informatie

Datum: 6/7 maart 2023 Locatie: woonkamer Attributen: Glaskunstwerk; Spiegel met 4x €20 en Staatslot; Friese Golfkastje; Madonna met kind

Overigens

Aanleiding voor dit beeld was de bewering van mijn vriend Kees, dat iedereen een religie heeft, maar dat de meeste mensen tegenwoordig de Mammon dienen, dus het geld. Is dat zo?, denk ik dan. Omdat ik zelf niet van gereformeerde huizen ben, sloeg ik Google erop na en las daar je moet kiezen: of God of de Mammon. Lees: of spirituele kwaliteit of bezit. Of zoals George W. Bush placht te stellen: ‘If you’re...

een vriend

Voor de volledige foto en toelichting klik op

Op z'n kant

Ze zeggen dat de Chinezen onderweg zijn naar Nummer 1 en dat ze ons allemaal in de gaten houden. En misschien is dat wel zo, maar moet ik daar nu bang voor zijn?